Naar nieuwsoverzicht

Scenario’s verduurzaming kalverketen van grote invloed op huisvesting stierkalveren op melkveebedrijven

Afgelopen voorjaar stuurde demissionair minister Schouten de Scenariostudie Kalverketen aan de Tweede kamer. Schouten kondigde hierin aan dat de komende jaren vanuit het plattelandsontwikkelingsprogramma pilots worden ondersteund om duurzamere initiatieven voor de huidige kalverketen in de praktijk te testen op duurzaamheid, schaalbaarheid en verdienvermogen. Er bestaat hierbij veel aandacht voor het langer houden van (stier)kalveren op ‘het moederbedrijf’ of korte ketens.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!



    Verbeteren van de diergezondheid en het dierenwelzijn

    Binnen de melkvee- als vleeskalversector zijn de laatste jaren veel stappen gezet om de gezondheid van kalveren te verbeteren. Ondanks deze stappen acht het ministerie van LNV de urgentie hoog om in de kalverhouderij te verduurzamen. De scenariostudie die dit voorjaar door demissionair minister Schouten werd aangekondigd, moet bijdragen aan systeemveranderingen om de diergezondheid en het dierenwelzijn in de kalverhouderij te verbeteren. In de studie zijn drie scenario’s uitgewerkt:

    Loyaal aan lokaal

    In dit scenario werken kalverhouders en melkveehouders uit de eigen regio nauw samen (korte keten). In dit scenario wordt geen gebruik meer gemaakt van verzamelstations. Het kalvertransport neemt af, net als het aantal kalf-kalf contacten.

    Maximaal integraal

    In het tweede scenario blijven kalveren tot 3 maanden op het melkveebedrijf. De kalveren gaan daarna naar een kalver-afmestbedrijf. Melkveehouder en integratie kunnen kiezen voor een nauwe samenwerking, waarbij bijvoorbeeld gezamenlijk de fokstier wordt gekozen en waarbij de melkveehouder een hogere beloning krijgt als hij een gezond kalf aflevert.

    Thuis en tevreden

    In het laatste scenario blijven kalveren tot de slacht bij de melkveehouder. Kalveren komen niet in contact met runderen van andere bedrijven en de melkveehouder is volledig verantwoordelijk voor de diergezondheid en het dierenwelzijn. In dit scenario is uitloop/weidegang optioneel.


    Uitwerken van de scenariostudie duurt enkele jaren

    Momenteel wordt gewerkt aan een subsidieregeling en randvoorwaarden om pilots te kunnen starten en bedrijven die daar in participeren financieel te ondersteunen. Volgens demissionair minister Schouten neemt het ontwikkelen van nieuwe concepten voor de vleeskalverhouderij nog enkele jaren in beslag. Ze heeft haar wens benadrukt dat vanuit haar programma Duurzame Veehouderij meegedacht wordt over het stimuleren van de markt voor duurzaam kalfsvlees, het vergroten van de financiële slagkracht van de verduurzamende boer, het coherenter maken van de regelgeving en het vergroten en breder verspreiden van kennis over verduurzaming.

    Kalver- en melkveehouderijketens uiten hun zorgen

    De kalver- en melkveehouderijketens, met betrokkenheid van o.a. LTO, NAJK, SBK en NZO, hebben hun zorgen geuit over de uitwerking van de pilots en laten weten dat de extreme scenariostudies ver afstaan van de praktijk van de boer. Zij onderstrepen dat voldoende verdienvermogen voor de boer de sleutel vormt tot verandering. Daarom willen de ketens met het ministerie van LNV in gesprek om met realiteitszin te spreken over de verduurzaming van de sectoren.

    Bronnen:

    • Kamerbrief over Scenariostudie Kalverketen - Kamerstuk - Rijksoverheid.nl
    • https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/05/18/scenariostudie-kalverketen
    • Sector heeft zorgen over reactie minister op haar scenariostudies Kalverhouderij LTO
    • https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/05/18/ingrijpende-scenarios-kalverhouderij-nu-officieel
    • https://veeteelt.nl/nieuws/minister-trekt-10-miljoen-uit-voor-pilots-verduurzaming-kalverhouderij