Kalveren kunnen zich minder prettig voelen bij hoge temperaturen. Zeker wanneer dit gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid. Het vochtgehalte in de lucht is een belangrijke veroorzaker van hittestress.
Lees verder
Jonge kalveren hebben een enorm groeipotentieel - mits ze gezond zijn, goed gehuisvest zijn en de best mogelijke voeding krijgen. Tijdens de eerste zes maanden van het leven van een fokkalf, kan worden verwacht dat het gemiddeld 900 tot 1000 gram per dag groeit.
Lees verder
Kalveren die goed gevoerd en gehuisvest worden, kunnen tijdens de melkperiode wel 1.000 gram per dag groeien. Niet alleen het bewustzijn en de inspanningen van de veehouder spelen een grote rol, maar ook de juiste huisvesting en aanpak.
Lees verder
De kalveropfokperiode, tussen 0 en 4 maanden, vergt meer arbeid dan enige andere periode.
Lees verder
Een kalf met de hand voeren is arbeidsintensief. Je moet water en melkpoeder mengen, emmers optillen en dan meerdere keren per dag de speenemmers vullen. Een melkautomaat kan je veel werk besparen.Dit onderzoek heeft echter aangetoond dat kalveren die met de hand werden gevoed aanzienlijk minder last hebben van diarree dan kalveren die automatisch worden gevoed.
Lees verder
Een gedegen kalveropfok is essentieel voor goede prestaties als melkkoe. Bij een hoog voerregime en een all-in, all-out huisvesting in kleine, vaste groepen leveren kalveren de beste prestaties. Zo blijkt uit onderzoek van Dairy Campus/WUR met 224 fokkalveren in vier verschillende rondes. De buitenhuisvesting in groepshokken van CalfOTel kwam in dit onderzoek goed uit de bus. De kalveren groeiden significant harder en er was minder antibiotica nodig. All-in, all-out met kleine, vaste groepen lijken een belangrijke sleutel tot succes.
Lees verder
Koeien zijn kuddedieren en voelen zich op hun gemak in gezelschap. Toch worden kalveren in de praktijk in de eerste levensweken vaak 'geïsoleerd' om ze gezond te houden en infecties te voorkomen. Duo-huisvesting is momenteel in opmars; het houden en opfokken van kalveren in tweetallen. De voordelen van zijn kraakhelder; beter voor het dierwelzijn, het is duurzamer en beter voor de vitaliteit en voeropname. Wetende dat het ongeveer € 2.000,- kost voor een koe aan de melk is, is een hogere voeropname pure winst. Melkveehouders zijn enthousiast over duo-huisvesting. Specialist CalfOTel springt hier dit najaar op in met haar nieuwste model: de XL-2. Een groot en comfortabel verblijf voor twee kalveren.
Lees verder
Steeds meer veehouderijen kiezen tegenwoordig voor binnenhuisvesting voor jonge kalveren. Het is comfortabel voor zowel kalf als verzorger. Tenminste, als de stal goed is ingericht. Hoe zorgt u voor het ideale stalklimaat en voldoende ventilatie?
Lees verder