Naar nieuwsoverzicht

1000 gram groei met juiste voeding en huisvesting

Kalveren die goed gevoerd en gehuisvest worden, kunnen tijdens de melkperiode wel 1.000 gram per dag groeien. Niet alleen het bewustzijn en de inspanningen van de veehouder spelen een grote rol, maar ook de juiste huisvesting en aanpak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!





    Diarree en ademhalingsproblemen zijn de belangrijkste ziekten tijdens het eerste jaar. Huisvesting speelt in beide gevallen een belangrijke rol. Het is belangrijk dat kalveren worden gehuisvest in een droge en tochtvrije omgeving. Door de juiste huisvesting te gebruiken, voorkom je gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

    Jonge kalveren (0-3 weken) worden bijna altijd individueel gehuisvest. Hierdoor is het makkelijker om ze te controleren en worden gezondheidsproblemen sneller ontdekt. Ook worden de meeste kalveren minder blootgesteld aan andere kalveren, waardoor de ziektedruk afneemt. Dit is een ander belangrijk aspect omdat jonge kalveren op deze leeftijd weinig weerstand hebben.

    Kalveren van 3 weken tot 3 maanden hebben minder weerstand opgebouwd dan oudere jonge dieren. Bovendien zijn er in deze periode veel stressmomenten, zoals het spenen, het onthoorning en het verplaatsen van kalveren van hun individuele hok naar groepshuisvesting. Om de gezondheid van een kalf te beschermen, is het belangrijk om al deze veranderingen niet tegelijkertijd door te voeren. Voer in plaats daarvan niet meer dan één verandering per week door. Dit komt de gezondheid en groei van de kalveren ten goede. Figuur 1, Belangrijkste ziekten gedurende het eerste jaar (MSD, sd).


    Op de onderzochte melkveebedrijven vertonen kalveren in de leeftijd van 3 weken tot 3 maanden de grootste achterstand in gewichtsontwikkeling ten opzichte van de norm. Deze leeftijdscategorie heeft ook het meeste last van diarree of ademhalingsproblemen. Dit is de meest kwetsbare periode, omdat de maternale immuniteit verkregen via de biest afneemt en het kalf zijn eigen immuniteit nog aan het opbouwen is. Deze groep dieren verdient daarom de hoogste zorg. Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat kalveren die worden gevoed door middel van een automaat meer last hebben van diarree dan kalveren die met de hand worden gevoed.


    Referentie: Opfokproces jongvee verdient aandacht

    Janne van de Ven, student aan de Has Hogeschool deed onderzoek naar de groei, gezondheid en tijdsbesteding tijdens de jongvee opfok. Melkveebedrijven besteden vaak minder aandacht aan dit proces, omdat het op korte termijn minder invloed heeft op het bedrijfsresultaat dan de verzorging van het melkvee. Een goede jongvee opfok levert echter wel degelijk rendement op. Voorbeelden zijn een lagere afkalfleeftijd van vaarzen, extra melk tijdens de eerste lactatie en meer ruimte voor fosfaat omdat er niet zoveel jongvee hoeft te worden aangehouden. Een langere opfok betekent meer opfokdagen, die gemiddeld € 2,50 per dag kosten. Het onderzoek is uitgevoerd onder 30 melkveebedrijven. Dit artikel is gebaseerd op de onderzoeksresultaten.