Naar nieuwsoverzicht

Meer groei en gezondheid bij buiten huisvesten

Een gedegen kalveropfok is essentieel voor goede prestaties als melkkoe. Bij een hoog voerregime en een all-in, all-out huisvesting in kleine, vaste groepen leveren kalveren de beste prestaties. Zo blijkt uit onderzoek van Dairy Campus/WUR met 224 fokkalveren in vier verschillende rondes. De buitenhuisvesting in groepshokken van CalfOTel kwam in dit onderzoek goed uit de bus. De kalveren groeiden significant harder en er was minder antibiotica nodig. All-in, all-out met kleine, vaste groepen lijken een belangrijke sleutel tot succes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!





    Het onderzoek

    Dairy Campus (onderdeel van Wageningen University & Research) heeft van 2016 tot 2018 onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een innovatief kalveropfokconcept: Innocalf. In dit onderzoek is het contrast tussen alternatieve en reguliere kalveropfok onderzocht. Hieronder leggen wij het verschil uit:

    • Alternatieve kalveropfok: de kalveren zijn de eerste 10 dagen buiten gehuisvest in CalfOTel iglo’s, vervolgens zijn de kalveren buiten gehuisvest in CalfOTel groepshokken voor vier kalveren met all-in, all-out.
    • Reguliere kalveropfok: de kalveren zijn de eerste 10 dagen buiten gehuisvest in CalfOTel iglo’s en vervolgens overgeplaatst naar binnenhuisvesting in groepen van 10 op stro met een kalverdrinkautomaat

    Prima resultaten

    CalfOTel focust zich op huisvesting voor kalveren in de eerste vier levensmaanden. In de proef is er in relatie tot deze periode gewogen op 9 en 18 weken leeftijd. Kalveren gehuisvest in CalfOTel groepshokken bleken op deze momenten gemiddeld respectievelijk 3,1 kg en 8,5 kg zwaarder te zijn, dan de regulier gehuisveste kalveren. Ook bleek dat de kalveren in CalfOTel huisvesting gemiddeld beduidend minder behandeldagen met antibiotica nodig hadden, dan de kalveren in de reguliere huisvesting (0,8 versus 2,79 behandeldagen).

    Dat kalveren in de CalfOTel groepshokken wat vuiler waren, dan de kalveren in de reguliere groepshokken met stro is verklaarbaar omdat de kalveren in de CalfOTel hokken op roosters werden gehuisvest in plaats van op stro. Het buiten huisvesten op roosters oogt misschien wat minder aantrekkelijk voor het kalf, de dieren presteren echter zowel voor groei als gezondheid beduidend beter.

    Proefresultaten tot 18 weken

    Proeffactor;Huisvesting Groei Regulier Groepshok CalfOTel All-in, all-out Verschil Significant Gewicht op 9 weken (kg) 97,1 100,2 +3,1 Ja Groei tot 9 weken (gram/dag) 885 944 +59 Ja Gewicht op 18 weken (kg) 156,9 165,4 +8,5 Ja Groei tot 18 weken (gram/dag) 917 989 +72 Ja Gezondheid Aantal dagen met antibiotica, totaal 2,79 0,8 -1,99 Ja Aantal dagen met antibiotica, luchtwegen 2,13 0,38 -1,75 Ja


    Buitenhuisvesting in kleine, vaste groepen met all-in, all-out in CalfOTel huisvesting van VDK Products laat in de eerste 18 weken een significant betere groei zien en een hogere gezondheid dan reguliere binnenhuisvesting in strohokken met een kalverdrinkautomaat. De all-in, all-out huisvesting van CalfOTel in kleine groepen ideaal voor een optimale kalveropfok.