CalfOTel en het Kennis Transfer Centrum Zegveld (KTC Zegveld) bundelen hun krachten om onderzoek te doen naar optimale huisvesting voor kalveren. Gedurende een periode van een jaar worden twee aspecten onderzocht.
CalfOTel en het Kennis Transfer Centrum Zegveld (KTC Zegveld) bundelen hun krachten om onderzoek te doen naar optimale huisvesting voor kalveren. Gedurende een periode van een jaar worden twee aspecten onderzocht: het klimaat in groepshuisvesting in de buitenlucht en de impact van een grotere leefruimte per kalf op de arbeid.
Klimaat en Oppervlakte vereisten
De regelgeving omtrent klimaat en transport van kalveren bij hoge temperaturen is de afgelopen jaren aangescherpt en zal naar verwachting verder worden verscherpt. Echter, er is nog veel onduidelijk over de werkelijke temperatuurcondities bij buitenhuisvesting en de effectiviteit van maatregelen ter verbetering van het klimaat en welzijn van de kalveren.
Daarnaast nemen de eisen met betrekking tot de minimale oppervlakte per kalf toe. Verschillende keurmerken hanteren reeds een norm van 3,0 m² per kalf, en het is aannemelijk dat deze richtlijn op termijn wordt opgenomen in nationale en Europese wetgeving. Hoewel bekend is dat een ruimere huisvesting het welzijn van de kalveren ten goede komt, blijft de impact hiervan op de arbeidslast en bijbehorende kosten voor melkveehouders nog onduidelijk.
Onderzoek naar klimaat
Om de klimaatomstandigheden in groepshuisvesting te analyseren, zijn bij KTC Zegveld geavanceerde sensoren geplaatst in en rondom de vier groepsverblijven. Deze sensoren registreren continu de temperatuur en luchtvochtigheid. Daarnaast is er een weerstation geïnstalleerd dat de luchttemperatuur, windsnelheid en -richting, zonintensiteit en neerslag meet. Hierdoor ontstaat een gedetailleerd en continu overzicht van de omgevingsomstandigheden in de vier huisvestingen. Twee van de vier groepshuisvestingen worden uitgerust met klimaat verbeterende maatregelen, terwijl de overige twee als controlegroep dienen. Dit maakt een nauwkeurige vergelijking van de effecten van de verschillende maatregelen mogelijk en kan vastgesteld worden hoe groot het effect is.
Onderzoek naar arbeidsefficiëntie
Voor de arbeidsstudie zijn twee conventionele groepshuisvestingen en twee experimentele groepshuisvestingen ingericht, alle voorzien van identieke voersystemen. Gedurende de onderzoeksperiode wordt de benodigde arbeid geregistreerd voor activiteiten zoals het instrooien, bij strooien, tussentijds schoonhouden, verplaatsen van kalveren, uitmesten en reinigen van de verblijven en uitloop. Variabelen: algemene verzorgingstaken, zoals voeren en verzorging van de kalveren worden hierbij niet meegenomen. Op basis van de verzamelde gegevens wordt aan het einde van de onderzoeksperiode bepaald of een grotere groepshuisvesting leidt tot een hogere arbeidsbelasting voor melkveehouders.
Looptijd en publicatie van resultaten
Het onderzoek is recent van start gegaan en zal minimaal een jaar duren, zodat alle seizoenen worden meegenomen en het personeel bij KTC Zegveld ervaring kan opdoen met de verschillende huisvestingssystemen. De resultaten van het onderzoek zullen na afloop worden gepubliceerd. Toekomstperspectief Met dit onderzoek hopen CalfOTel en KTC Zegveld waardevolle inzichten te verkrijgen die het welzijn van de kalveren verbeterd en welke melkveehouders in de toekomst kunnen helpen bij het optimaliseren van hun bedrijfsvoering. Voor meer informatie over dit project kan contact worden opgenomen met CalfOTel.